Για να επιτευχθούν οι στόχοι του έργου ΓΕΩΡΙΣΚ, απαιτείται σειρά εξειδικευμένων δράσεων, συνδυασμένων χρονικά κατάλληλα ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή λοκλήρωση του έργου. Συγκεκριμένα, το έργο θα υλοποιηθεί με πέντε Ενότητες Εργασίας:
Εκτίμηση του σεισμικού κινδύνου σε κατασκευές ιδιαίτερου ενδιαφέροντος – Εφαρμογή σε σχολικά συγκροτήματα στην περιοχή του ευρύτερου Ανατολικού Κορινθιακού κόλπου
Βασικός στόχος της ΕΕ1 είναι η ανάπτυξη μιας ολοκληρωμένης μεθοδολογίας που βασίζεται στις πλέον σύγχρονες τεχνικές εκτίμησης της σεισμικής επικινδυνότητας, προσδιορισμού και πρόβλεψης του σεισμικού κινδύνου σε κλίμακα όχι πλέον ευρύτερης περιοχής αλλά σε κλίμακα οικοδομικού τετραγώνου ή κτιριακού συγκροτήματος και που θα λαμβάνει υπόψη τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατασκευών. Για την ενοργάνωση θα επιλεγούν σχολικές μονάδες, που ως κατασκευές αλλά και από άποψη σπουδαιότητας, εξυπηρετούν τους στόχους του έργου ως μια περίπτωση εφαρμογής. Η πιλοτική εφαρμογή θα γίνει στην ενεργή τεκτονικά περιοχή του Ανατολικού Κορινθιακού και κυρίως στα αστικά κέντρα, π.χ. Κόρινθος, Λουτράκι, Κιάτο, Ιτέα, κ.λπ. Η ενότητα αυτή αποσκοπεί επίσης στη διαμόρφωση του κατάλληλου υποβάθρου αντισεισμικής συμπεριφοράς στην εκπαιδευτική κοινότητα, με στόχο να δημιουργηθεί μια πύλη διάχυσης της πληροφορίας σε επίπεδο γειτονιάς. Τέλος, εντός των στόχων είναι και η δημιουργία υποδομής για τη συλλογή μακροσεισμικών παρατηρήσεων. Οι παρατηρήσεις αυτές συλλέγονται στα πλαίσια των ερευνητικών στόχων του ΓΙ. Η αποτελεσματικότητα της υποδομής αυτής θα είναι αποτέλεσμα της εκλαϊκευμένης διάχυσης γνώσης και ευαισθητοποίησης του πληθυσμού.
Εκτίμηση του Κινδύνου από Τσουνάμι
Η Ενότητα Εργασίας EE2 αποσκοπεί στην – για πρώτη φορά στην Ελλάδα -συστηματική ανάπτυξη δόκιμης μεθοδολογίας για την εκτίμηση τόσο της επικινδυνότητας από τσουνάμι (tsunami hazard assessment), όσο και του καθορισμού του κινδύνου (tsunami risk assessment), δηλαδή των αναμενόμενων συνεπειών των τσουνάμι, με δοκιμή σε επιλεγμένες παράκτιες ζώνες της χώρας. Η συστηματική εφαρμογή τέτοιων δοκιμών είναι δυνατό να δώσει σταδιακά στο μέλλον απάντηση για το επίπεδο κινδύνου από τσουνάμι σε κάθε μία από τις πάμπολλες παράκτιες ζώνες της χώρας. Οι επιστημονικές μέθοδοι που θα αναπτυχθούν έχουν επιπλέον κοινωνική και επιχειρησιακή σημασία καθώς θα αποτελέσουν τη βάση για παροχή σχετικών εφαρμοσμένων υπηρεσιών σε κεντρικές και τοπικές υπηρεσίες πολιτικής προστασίας, σε ΟΤΑ, στον ασφαλιστικό κλάδο κ.λπ.
Επιπλέον, θα αναπτυχθεί δέσμη δράσεων για την ενίσχυση της ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού σχετικά με τον κίνδυνο από τσουνάμι και τα μέτρα προστασίας, δεδομένου ότι τα τσουνάμι, αν και σπάνια γεγονότα, είναι δυνητικά πολύ καταστροφικά.
Πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων σεισμικών και γεωδαιτικών μεθόδων στο ηφαίστειο των Μεθάνων για την εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου
Βασικό αντικείμενο της ΕΕ3 είναι η μέτρηση της ενδεχόμενης ηφαιστειακής δραστηριότητας της περιοχής των Μεθάνων με τη πιλοτική εφαρμογή καινοτόμων σεισμικών και γεωδαιτικών μεθόδων. Η έρευνα αποσκοπεί στην εκτίμηση του ηφαιστειακού κινδύνου που αφορά τόσο την ευρύτερη περιοχή όσο και τις μεταφορές (θαλάσσιες, αεροπορικές), ώστε να καταστεί δυνατή η λήψη προληπτικών μέτρων. Ακόμα και στην περίπτωση ηφαιστειακής ηρεμίας, η μελέτη δεδομένων από τη μόνιμη και προσωρινή σεισμολογική και γεωδαιτική υποδομή θα ορίσει το επίπεδο ισορροπίας του ηφαιστείου, δηλαδή το διαρκές επίπεδο σεισμο-ηφαιστειακής δραστηριότητας.
Οι επιμέρους δράσεις της ΕΕ3 στοχεύουν στην αναβάθμιση της υφιστάμενης υποδομής, στο σχεδιασμό και εγκατάσταση ενός νέου σεισμολογικού και γεωδαιτικού δικτύου, στην μελέτη της σεισμικότητας της ευρύτερης περιοχής των Μεθάνων από το νέο τοπικό δίκτυο και το Εθνικό δίκτυο σεισμογράφων, στην εφαρμογή μεθόδων παθητικής σεισμικής συμβολομετρίας αλλά και στην εφαρμογή γεωδαιτικών μεθόδων.
Προβολή και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου
Βασικό αντικείμενο της ΕΕ4 είναι η προβολή και διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου. Το έργο στοχεύει στη διάχυση των αποτελεσμάτων του προς το κοινωνικό σύνολο, στην ενημέρωση της Πολιτείας για ευρήματα που συμβάλλουν στην προστασία του πολίτη και στην αναβάθμιση των υπηρεσιών προς τον πολίτη, στην ενημέρωση της Επιστημονικής Κοινότητας, στην ενημέρωση του τεχνικού κόσμου καθώς και στην ενημέρωση των τοπικών φορέων των περιοχών υλοποίησης του έργου. Για τη διάχυση των αποτελεσμάτων του έργου προβλέπεται η δημιουργία επίσημου λογοτύπου, ιστοσελίδας, δίγλωσσο (ελληνικά/ αγγλικά) ενημερωτικό φυλλάδιο καθώς και η οργάνωση δύο ενημερωτικών εκδηλώσεων.
Διοίκηση και διαχείριση του έργου
Βασικό αντικείμενο της ενότητας ΕΕ5 είναι η διασφάλιση της ορθής διοίκησης και διαχείρισης του έργου με λεπτομερή τήρηση του σχεδιασμού ώστε να επιτευθχούν τα βέλτιστα επιστημονικά αποτελέσματα και η μεγαλύτερη δυνατή απορρόφηφη των πόρων του έργου χωρίς προβλήματα και αποκλίσεις. Στην ενότητα αυτή το έργο στοχεύει στην ορθή και αποτελεσματική λήψη αποφάσεων, στη συντονισμένη παρακολούθηση του, στην αξιολόγηση και πιστοποίηση των εργασιών, στη λεπτομερή παρακολούθηση και διαχείριση του οικονομικού αντικειμένου, στην ευρύτερη δυνατή – βάσει των κανόνων δημοσιότητας – προβολή του έργου καθώς και στην ύπαρξη διαρκούς, αποτελεσματικής συνεργασίας και ενεργού συμμετοχής όλων των εμπλεκομένων φορέων.